Kako da lijenog muža, uspješno uključite u porodične obaveze???

Kako da lijenog muža, uspješno uključite u porodične obaveze???

Mnoge dame se žale kako im partneri slabo pomažu u kući i roditeljstvu i sve moraju da rade same. Iako većina nas i ne očekuje baš „fifti – fifti“ podjelu posla, nije fer ni da žena dobije mnogo veći dio kolača. 

Pregovarajte unaprijed i podijelite posao:::

Počinjemo od savjeta koji na umu treba da imaju i sve trudnice! Dakle, iako ste u fazi da ne znate šta vas sve čeka kada dobijete dijete, sigurno znate da će ono trebati da se hrani, kupa i da mu se mijenja pelena. Nikada nije rano da počnete da pričate o tome kako biste mogli da podijelite posao. Ne možete isplanirati sve detalje, ali možete govoriti o vašim očekivanjima i željama i pokušati da napravite opšti plan. Na primjer, da li će tata izaći sa posla u normalno vrijeme koje će mu omogućiti da spremi bebu za krevet i provede malo kvalitetnog vremena sa njom? Ko će ustati noću kada je potrebno? Ovakve vrste dogovora će vas osloboditi mučenja da o njima pregovarate u sred noći, kada ste bunovni. Zapamtite da ništa ne mora da bude baš 100% tako uvijek, ali postojanje bilo kakvog plana je dobar početak.

Recite naglas što vas muči:::

Nijedan problem se neće riješiti sam od sebe. Ako vas muči činjenica da partner ne pomaže dovoljno i nezadovoljni ste načinom podjele posla, recite to što prije. Ako prećutkujete problem u vama će se samo gomilati nezadovoljstvo i bijes dok jednog dana ne eksplodirate, a to vam neće pomoći da riješite problem. Roditeljstvo i brak su dugoročni projekti i ne treba puštati da se problemi gomilaju.

Budite otvoreni  i precizni u zahtjevima:::

Recite direktno i precizno šta želite da vaš partner uradi jer on ne može da čita vaše misli. Osim toga. neke stvari se vama podrazumijevaju dok za njega to nije tako. Na primjer, možda je za vas normalno da se poslije jela odmah sklanjaju i sređuju sudovi, dok on prvo odmori pola sata. Recite mu da vam pomogne bez ljutnje. Ne možete se ljutiti na njega zbog nečega što za njega nije intuitivna stvar. Budite što precizniji, ali bez ružnih riječi, omalovažavanja i vike. Uostalom, ponekad ga i pustite da odmori pa onda uradi posao.

Komunicirajte na pravi način – govorite o sebi, ne o njemu:::

Osjećate se iscrpljeno, umorno, usamljeno i zatrpani poslom? Upravo ti i treba da kažete. Različito je ako upotrebite rečenicu poput: „Prestani tako sebično da se ponašaš!“ ili „Osjećam se tako iscrpljeno jer imam previše posla. Možeš li, molim te, da spremiš večeru danas?“ Potrudite se da pratite ovaj model (samo dopunite prazna polja): Osjećam se_________ i baš bih voljela da mi pomogneš tako što ćeš da uradiš __________.

Izbjegavajte kritike, ali nemojte štedjeti pohvale:::

Ako vaš muž misli da on ništa ne zna da uradi „kako treba“ ili „na vaš način“, on neće imati mnogo volje da ikada ponovo pomaže. Zato, držite jezik za zubima. Pređite preko sitnica i pustite ga da sam nađe način kako da nešto uradi. Imajte povjerenja u njega.

A onda kada nešto uradi, pohvalite ga. Par riječi poput „Super si!“ ili „Vidiš kako ti odlično uspavljuješ bebu“ itd. će ga ohrabriti da se više uključuje.

Uvodite ga u posao korak po korak:::

Mislite da je vrijeme da on sam prošeta sa bebom jer biste vi baš voljeli da trčite ili popijete piće sa drugaricom? Počnite sa jednim zahtjevom, a tek onda ga bukirajte za cijeli mjesec. Mnoge tate žele da pomognu, ali ne znaju odakle da počnu. Ako je lista odmah ogromna, to će ih uplašiti i neće biti dobar početak. Radite taktički!

Nemojte da zvocate:::

Pogotovo izbjegavajte fraze poput „Ti nikada…“ „Ja uvijek…“ ili „Rekla sam ti 100 puta…“. Znate i sami da tako nećete dobiti ono što želite. Takva rasprava vodi u potpuno drugi smjer. Smirite se, pa onda recite šta želite.

Dajte mu mogućnost “trampe obaveza”:::

Nije loše ni zbog vas da partneru date mogućnost da ponekad zamijeni sa vama mjesto ako nešto baš ne želi ili ne može da uradi. Isto važi i za vas, ako vam baš danas nije do pranja sudova ili uspavljivanja, zamijenite se.

Pokažite mužu kako da se poveže sa bebom:::

Čak i osnovna briga o bebi – mijenjanje pelena, kupanje i oblačenje, može biti veoma zabavno i ispunjavajuće ako se opustite i zaboravite na žurbu. Naučite i partnera tome. Neka to bude njihovo vrijeme, neka se igra i priča sa bebom i vidjećete kako će obožavati to da radi. Nemojte se fokusirati samo da on promijeni pelenu, ovakvo vezivanje sa djetetom je važnije! To je početak jednog divnog odnosa sa tatom.

Nemojte raditi stvari umjesto partnera:::

Ako ste jasno sa mužem dogovorili ko šta radi, nemojte onda raditi stvari umjesto njega. Time mu samo poručujete da, ili mu ne vjerujete da će uraditi ono što je rekao, ili vam nije ni važno da li će on to uraditi jer ćete svakako vi to završiti umjesto njega. Znači, kada podijelite obaveze, držite se svojih.

Isplanirajte vrijeme za sebe:::

Želite da provedete malo vremena sa drugaricama ili sami? Recite to vašem dragom mužu i dogovorite se da on preuzme kormilo u to vrijeme. Sasvim je u redu da to uradite, samo mu najavite unaprijed. Osigurajte se da će on uspješno obaviti svoj zadatak tako što ćete mu ostaviti sve što je potrebno. Vi ćete biti zadovoljni, a on će provesti divno vrijeme sa djetetom nasamo.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!