DJECA LOŠE, PONAŠANJE UČE OD RODITELJA! Obratite PAŽNJU, u svemu vas KOPIRAJU!

DJECA LOŠE, PONAŠANJE UČE OD RODITELJA! Obratite PAŽNJU, u svemu vas KOPIRAJU!

Djeca su odraz roditelja i zato je veoma važno da shvatite da ona neprestano preuzimaju sve vaše obrasce ponašanja i primjenjuju ih

Ukoliko vaše dijete uradi nešto ružno, budite svjesni da je to najverovatnije došlo od vas. Evo koja su najčešća loša ponašanja koja se uče od roditelja.

Previše su zavisni

 Roditelji koji su previše zaštitnički nastrojeni i kao hobotnica hvataju i okružuju svoju djecu čine da ona budu previše zavisna od svojih roditelja, a vremenom i od drugih. Djeca koja su navikla da uvijek neko drugi riješava njihove probleme, da im neprestano krči put i donosi odluke umjesto njih, sklona su lošem snalaženju u životu. Oni po tom obrascu nastavljaju da traže osobe koje će ih u životu voditi s tendencijom da postanu zavisni od njih.

Prekidaju u govoru

Ukoliko su roditelji skloni da upadaju nekome u riječ, njihova deca će sigurno raditi isto. Uvijek pustite dijete da vam kaže sve što hoće, do kraja. Ne dozvolite da sebi budete važniji od djeteta i dajte mu prostor da se izrazi. Naučite dijete koliko je važno da sasluša i sačeka svoj red da govori. To će učiniti da bude kulturnije i da ima bolju komunikaciju.

Kultura i pristojnost

Nikada nije prerano da naučite svoju djecu kako da budu prijatna i kulturna. Oni zaista moraju da znaju osnovne riječi kao što su: izvini, hvala, molim te i tako dalje.

Nepoštovanje odraslih

Biće trenutaka u kojima će neko drugi čuvati vaše dijete. Rođaci, dadilja, prijatelji ili komšije… Ukoliko se ne trudite da odgojite dijete tako da vas poštuje, ono to neće činiti ni sa drugima. Time automatski stvarate lošu sliku o sebi i o djetetu.

Iznošenje privatnih stvari svima

Djeca se od najranijeg uzrasta uče da dijele. Ukoliko ne naučite dijete da neke stvari ne treba da iznosi van kuće, ono samo neće napraviti razliku između privatnosti i javnosti. Ne želite da se intima dijeli u vrtiću ili kada vam dođu gosti. Zato naučite dijete šta ostaje u vaša četiri zida.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!