Savjeti za uređenje kuhinje koji će vam itekako pomoći!!!

Savjeti za uređenje kuhinje koji će vam itekako pomoći!!!

Spremate se za renoviranje kuhinje ili ste jednostavno samo željni promjene koja će 'osvježiti' izgled vašeg kuhinjskog prostora? Ako je vaš odgovor 'da', nalazite se na pravom mjestu. 

Kako maksimalno iskoristiti prostor u kuhinji, koju boju elemenata objaviti te kakav bi trebao biti njihov raspored samo su neka od mnogih pitanja s kojima se susrećemo prilikom uređenja kuhinje. I bez obzira na to o kojem se stilu radilo, postoje određene smjernice koje svako uređenje čine lakšim i bržim.

1. Pronađite inspiracije za svoju kuhinju

Prije nego što počnete s renoviranjem kuhinje, najvažnije je da pronađete inspiracije kako biste donijeli najbolju odluku. Poslužite se časopisima, portalima o dizajnu interijera ili društvenim mrežama kako biste dobili ideje o uređenju.

2. Odaberite odgovarajuću formu kuhinje

Sljedeći zadatak jest usporediti različite forme kuhinja, odnosno je li za vaš prostor najbolja linijska kuhinja, ona u obliku slova L ili P, kuhinja s gornjim elementima ili pak ona bez njih. Dobro razmislite o tine koja se forma najviše uklapa u vaš kuhinjski prostor. Vodite računa i o tome hoćete li u kuhinji samo pripremati hranu ili želite da vam ona ujedno bude i prostor za posluživanje, ali i druženje. U tome će veliku ulogu igrati i kvadratura same kuhinje.

3. Vodite računa o instalacijama

Preporučujemo vam da ostavite barem 30-ak centimetara sa svake strane štednjaka ili ploče za kuhanje kako biste mogli neometano pripremati hranu, a da ona ne bi tijekom kuhanja prskala po kuhinjskim elementima. Isto tako, između radne plohe i visećih elemenata također ostavite razmak od 50-ak centimetara, a ako izrađujete kuhinju po mjeri - pripazite da je svaki prostor bude maksimalno iskorišten. To je naročito važno ako raspolažete nešto manjom kvadraturom.

4. Obavezno uzmite u obzir i budžet kojim raspolažete

Ako želite izbjeći probleme prilikom renoviranja kuhinje, prije kupnje potrebno je uzeti u obzir i budžet kojim raspolažete. U slučaju da namjeravate u sadašnjem prostoru provesti neko vriijeme, nemojte štedjeti već uložite u kvalitetnije i nešto skuplje kuhinjske elemente te ostali namještaj. Pritom imajte u vidu da su mogući i neki nepredviđeni troškovi, sasvim normalna stvar u gotovo svakoj renovaciji.

5. Ukrasite kuhinju inspirativnim detaljima

Bez obzira na to je li riječ o rasvjetnim tijelima, vazama, sobnim biljkama ili umjetničkim djelima na zidu, dekorativni detalji jednostavno su neizostavni kada je riječ o uređenju naše kuhinje. Vrsta i količina dekoracije također će ovisi o kvadraturi vaše kuhinje, ali i stilu uređenja koji u njoj prevladava.

6. Nemojte pretjerivati s otvorenim policama

Iako su otvorene police u kuhinji idealno rješenje za integriranje kontrastnih materijala ili izlaganje omiljenog posuđa, s količinom istih ne biste smjeli pretjerivati. Umjesto previše otvorenih polica, radije se odlučite za isto tako divnu kombinaciju otvorenih polica sa onim zatvorenima kako bi kuhinja djelovala preglednije.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!