Bitni detalji kuhinjskih ormarića!

Bitni detalji kuhinjskih ormarića!

Nakon što ste zamijenili pod, obojili zidove, prebojali svoje kuhinjske ormariće i promijenili radnu plohu, došao je trenutak da stavite točku na "i" svog (pre)uređenja kuhinje i odaberete kvake i ručke koje će kao sofisticiran i elegantan detalj zaokružiti interijer vaše kuhinje.

Čini se kao mala stavka ako usporedite koliko je bilo potrebno truda i planiranja da svi veći komadi namještaja sjednu na svoje mjesto, a radovi budu izvedeni baš onako kako ste si zamislili, no svejedno nam može zadavati glavobolje zbog velikog izbora koji nam stoji na raspolaganju. Mali, a efektni detalji poput ručkica i kvaka mogu promijeniti izgled i stil vaše kuhinje pa je ponekad dovoljno samo njih zamijeniti kako biste osvježili svoju kuhinju.

Objedinjenost stila

Budući da ste već pri kraju osvježenja svoje kuhinje ili ste samo u potrazi za jednostavnim osvježenjem, sigurno znate kakav je stil vaše kuhinje. Ovisno o tome kakve ručke, odnosno kvake odaberete, možete učvrstiti stilska obilježja svoje kuhinje ili ih pak omekšati i pogurati cijeli stil u neki drugi smjer. Minimalistička kuhinja sa zanimljivim ručkicama može u tren oka postati malo razigranija, pogotovo uzmemo li u obzir da danas postoji iznimno velik izbor uistinu kreativnih rješenja. S druge strane, šarena bi kuhinja s klasičnim i jednostavnim dizajnom ručki dobila uravnotežen izgled. Važno je samo odlučiti kakav efekt želite postići!

Savršena obrada

Obrada materijala od kojeg su izrađene ručke i kvake utječe na cjelokupni izgled prostora. Metalna ručka istog oblika može biti tučena, ispolirana, brušena ili matirana i svaka će obrada promijeniti njezin izgled i dojam koji stvara. Uz to je metal samo jedan od mogućih materijala koje možete pronaći na tržištu. Tu su ručke i kvake od drva, stakla, keramike, kamena ili, pak, kože, različitih stilova, uzoraka, tekstura i boja. Pozornost treba posvetiti i hladnim, odnosno toplim bojama ovih praktičnih kuhinjskih detalja pa su tako srebrne ručke mnogo hladniji materijal od, primjerice, tople boje mjedi.

Veličina je važna

Iako su zapravo samo mali dio cjelokupnog uređenja, vaše ručke i kvake mogu postati upečatljiv ukrasni element koji će se odmah primijetiti. Duge moderne ručke mogu privući pozornost dodajući mnogo metala uređenju kuhinje, stvarajući pritom industrijski dojam prostora. Široke i kožne ručkice stvaraju topao i pomalo rustikalan dojam. Male kristalne kvake delikatne su i unose romantiku u kuhinju. Kako se snaći u moru mogućnosti? Najbolje je kupiti nekoliko različitih primjeraka, postaviti ih za probu i pomno ih pregledati izbliza te provjeriti kako izgledaju izdaleka kako biste proučili proporcije i znali odabrati pravu veličinu.

Kvake

Dostupne u jednom komadu s ugrađenim vijkom ili u dva dijela s dodatnim maticama, praktičan su način kako oživjeti pomalo umorne kuhinjske ormariće. Jedna kvaka većinom je dovoljna za manje ladice i vrata ormarića, no ako imate veliku ladicu, dodajte dvije kvake kako biste rasporedili pritisak ili se, pak, odlučite za jednu koja je veća od standardnih veličina kao upečatljiv detalj. Iako ste je savršeno centrirali, kvaka na vašoj ladici ipak ne izgleda kao da je zaista u središtu? Trik kojim se možete poslužiti jest da kvake na elementima koji su ispod razine očiju postavite otprilike 1,2 cm iznad izmjerenog središta plohe.

Ručke

Funkcioniraju na isti način kao i kvake, ali su veće i najčešće ih je potrebno pričvrstiti s dva ili više vijka. Kako biste bili sigurni da su ručke koje ste odabrali prave veličine, provjerite udaljenost između izbušenih rupa na plohi koja mora biti ista kao na samoj ručki kako bi skladno pristajala. U slučaju da poželite drugačiji oblik ili veličinu ručke od zadanih dimenzija, morat ćete bušiti nove rupe, a potom kitom za drvo popuniti stare, pogotovo ako se kasnije odlučite ponovno promijeniti stil svojih vanjskih kuhinjskih okova.

Ručke, kvake ili oboje?

Što odabrati, ručkice ili kvake? Sviđaju li vam se obje opcije, najbolje je rješenje voditi se osnovnim, ali veoma fleksibilnim pravilom da se kvake najčešće postavljaju na vrata ormarića, a ručke na ladice. Pritom one uopće ne moraju biti iz iste kolekcije, već možete miješati proizvode različitih proizvođača. Ako se odlučite za takav pristup, važno je stvoriti vizualnu vezu između odabranih detalja. Ona može biti prisutna na nekoliko razina, objedinjujući vaše ručke i kvake pomoću njihove veličine, osnovnog stila, materijala ili načina obrade površine. Još jedna mogućnost jest da drugačije dodatke koristite na samo jednoj zoni u prostoriji pa se tako vaš kuhinjski otok može razlikovati od ostatka kuhinje po tom dekorativnom elementu.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!