Cveće koje privlači leptire!

Cveće koje privlači leptire!

Ne postoji lepši prizor od raznobojnog cveća koje opija svojim mirisom i šareni leptiri...

UKOLIKO volite da slobodno vreme provodite u bašti ili vrtu, morate se složiti da ne postoji lepši prizor od raznobojnog cveća koje opija svojim mirisom i šarenileptiri. Ako želite da leptiri budu stalni „stanovnici“ vaše bašte, važno je odabrati pravo cveće.

 U nastavku predlažemo koje cveće da zasadite da bi leptiri boravili u vašem vrtu od jutra do večeri.

Budleja
Budleja je fantastičan, nizak listopadni grm iz Kine. Pogodan je za gajenje u velikim saksijama, na granicama vrtova ili kao deo polu-zimzelene ograde. Grm dostiže visinu do 3 metra. Na krajevima izdanaka postavljeni su mali cvetovi skupljeni u duge i guste cvati. Grm cveta od avgusta do oktobra. Privlači leptire kao nijedna druga biljka.

Kanadska štapika
Kanadska štapika je veoma impresivna biljka koja će doneti malo sunca u baštu, a istovremeno će je oživeti - boja cveća, aroma i nektar mame sve vrste insekata. Pored toga, izuzetno je lako gajiti ih, nije zahtevna i otporna je na nepovoljne uslove.

Različak
Ovo je jednogodišnja biljka. Biljka se sadi u proleće, cveta od jula do kraja avgusta, a zasejana u jesen - cveta u junu sledeće godine.

Ehinacea
Ljubičasto-roze biljka ehinacea se sadi pojedinačno ili u grupama. Cveće prečnika do 13 cm privlače živahne leptire, pčele i druge insekte.

Lepa kata
Cveta od septembra do kraja novembra, obogaćuje i oživljava jesenji vrt. One su takođe vredan materijal za rezano cveće.

Lavanda
Lavanda je zimzeleni mediteranski grm koji stvara kompaktne stabljike koje rastu do 50 cm visine. Svoj šarm duguje mirisnom cveću i širokim, snažno srebrnim listovima, lepim u bilo koje doba godine. Ljubičasto i plavo cveće daje intenzivan, prijatan miris. Lavanda cveta od juna do oktobra.

Lijatris
Ovo cveće impresionira ukrasnim cvetovima roze boje. Ova biljka se lako uzgaja, tako da se može uspešno preporučiti i početnicima. Lijatris se preporučuje za sadnju na sunčanom položaju - cveta najobilnije.

Hrizantema
Velike, živahnih boja i originalnog oblika – ovo su neporečivi kvaliteti ovih cvetova. Raste brzo i cveta kontinuirano od sredine leta do prvih mrazeva. Pored toga, veoma su atraktivne za leptire, zbog čega svakoga dana možemo računati na goste u našoj bašti.

Kosmos
Kosmos je godišnja biljka visine od 80 do 100 centimetara sa cvetovima ružičaste, crvene ili bele boje. Kosmos je odlična biljka za vrtove u seoskom stilu.

Lobelija
Plava biljka cveta veoma dugo od juna do novembra. Lobelija je biljka sa delikatnim, sitnim cvetovima. Obožavana je od strane pčela i leptira.

Šeboj
To je dvogodišnja biljka koja doseže visinu od 30-50cm. Ima duge listove u obliku koplja. Cvetovi su mali, sakupljeni u grozdove. Imaju žutu, narandžastu ili crvenu boju. Oni daju intenzivan miris. Cveta od aprila do juna. Biljka najbolje uspeva na sunčanim i toplim mestima.

Majčina dušica
Tepih u ružičastoj boji. Primenjuje se u parfimeriji, biljnoj medicini i kuhinji. Majčina dušica se koristi u kuhinji kao začin, za meso, umake, nadeve. Ima dezinfekciono, protivupalno dejstvo, jača nervni sistem, opuštamišiće probavnog sistema.

Orlovi nokti
Ovo je biljka iz porodice puzavica sa dekorativnim, intenzivno mirisnim cvetovima. Izdanci rastu do 3 m dužine (godišnji porast od oko 1 m). Cveta u maju i junu, cvetovi su kremasto beli, ponekad sa ružičastom nijansom.

Slatinska žumenica
Slatinska žumenica je godišnja biljka visine od 10 do 30 centimetara, sa visoko razgranatim i hrapavim stabljikama. Na stablima se obično pojavljuju, u periodu od juna do oktobra, mala i vrlo medonosna grupa cvetića.

Jorgovan
Jorgovan pripada najpopularnijim biljkma i raste u velikim grmovima. Velikih je dimenzija - obično je oko 4 m visoka. Stvara lepe, intenzivne zelene listove u obliku srca, prema kojima njeni cvetovi izgledaju izuzetno šarmantno.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!