Izbirljivci: saveti za roditelje, kako prevazići ovaj period!!!

Izbirljivci: saveti za roditelje, kako prevazići ovaj period!!!

Na koji način preboleti ovaj period i ubrzati prevazilaženje izbirljivosti, pokušaćemo da razjasnimo u ovom tekstu. Izbirljivost je vrlo česta pojava u periodu ranog predškolskog uzrasta.

Izbirljivost je vrlo česta pojava u periodu ranog predškolskog uzrasta. Deca tada razvijaju preferencije ka određenim namirnicama, što je vrlo turbulentan proces, samim tim što omiljena hrana bude jedino što dete želi da pojede u toku dana, da bi već sutradan završila na podu.Nemojte dozvoliti da vas ovakvo ponašanje vašeg mališana dovede u period frustracije i stresa. Ukoliko poslušate neke od sledećih saveta, vremenom će se detetov odnos prema hrani promeniti i izbirljivost će biti prošlost.

  1. Porodični kontekst – trudite se da što više obroka poprimi oblik tradicionalnog porodičnog ručka, gde je obrok poslužen i ne sprema se posebna hrana samo za dete. Potrudite se i trebalo bid a bude tako, da u svaki obrok uključite bar jednu namirnicu koju dete voli.
  2. Bez kljukanja i nutkanja – ako dete odbija da jede, vrlo je velika verovatnoća da zaista nije gladno, a kažnjavanje i svađanje oko jela samo podstiče averziju prema hrani.
  3. Izbegavajte podmićivanje – uslovljavanje „ako pojedeš …, dobićeš slatkiš“. To samo dovodi do toga da slatkiši deluju još privlačnije, a redovan obrok kao neprijatan zadatak.
  4. Ne odustajte! – nudite detetu novu hranu, čak i onu koja mu se ranije nije svidela, jer nekad je potrebno i više od 10 probanja da bi čulo ukusa prihvatilo neku namirnicu.
  5. Rutina – planirajte da obroci budu uvek u isto vreme kako biste povećali verovatnoću da dete bude zaista gladno. Samim tim će i nove namirnice dobiti priliku da budu isprobane.
  6. Raznovrsnost – omogućite detetu da proba hranu različitih ukusa, mirisa i teksture. Potrudite se da ograničite novu hranu na male porcije i sačekajte bar 2 nedelje pre nego što ponovo pokušate sa istom namirnicom.
  7. Uključite dete u planiranje i pripremanje obroka – dozvolite mu da odabere voće ili povrće koje će pojesti za večeru, i pružite mu priliku da vam pomogne tokom kuvanja, naravno, uz superviziju.
  8. „Mostovi hrane“ – kada dete prihvati neku namirnicu, uvodite nove koje su slične po boji, obliku, teksturi…
  9. Uparivanje – pokušajte da kombinujete namirnice ukusa koji se najčešće na prvu loptu ne svide deci (kiselo, gorko) sa namirnicama „popularnijih“ ukusa (slatko, slano); primer takve kombinacije je brokoli-sir.
Ako ste zabrinuti zbog ishrane vašeg deteta, razgovarajte sa pedijaterom, koji vam može pomoći u rešavanju problema i obezbediti da vaše dete dobije sve potrebne hranljive sastojke za rast i razvoj. Takođe imajte na umu da je izbirljivost kad je hrana u pitanju, najčešće mala razvojna faza za malu decu. Dajte sve od sebe da ih strpljivo vodite na njihovom putu ka zdravoj ishrani.
 
malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!