Ovo je najopasnija nuspojava nošenja štikli!!!!! Pazite na centimetre!

Ovo je najopasnija nuspojava nošenja štikli!!!!! Pazite na centimetre!

Štikle su jedan od najženstvenijih komada koji krasi svaku figuru te svaki stajling podiže na nivo više. Međutim, jeste li znali da štikle mogu biti itekako opasne? Najnovije istraživanje je otkrilo koju to nuspojavu ovaj trendi modni dodatak povlači sa sobom.

Nošenje štikli zahtjeva praksu i što ih više nosite to će vam u njima biti lakše hodati. No ovaj omjer se ne odnosi i na vaše zdravlje. Naime posljednje istraživanje provedeno na velikom uzorku žena objašnjava da nošenjem štikli sve više ugrožavate zdravlje u starijoj životnoj dobi.

Na samom početku nošenja visoke potpetice jačaju mišiće listova i članaka, ali riječ je samo o vrlo kratkotrajnom efektu. Naime, žene koje štikle s potpeticom većom od 10 centimetara nose više od tri puta sedmično značajno povećavaju šansu za deformaciju svih zglobnih mišića.

 Takve negativne promjene na mišićima dovode do brojnih hroničnih bolesti poput upale zglobova ili artritisa. Isto tako, efekat se odražava i na vašoj kičmi.

Međutim, želite li i dalje uživati u svojim modnim saveznicama postoji trajno rješenje koje se krije u vježbama jačanja mišića i zglobnih veza. Redovnim vježbama za koljena, listove (potkoljenice) i članke vaše će noge izgledati ljepše, ali i ostati zdrave i lijepe i u starijoj životnoj dobi.

VJEŽBE ZA POTKOLJENICE I ZGLOBOVE

1. Vježba:

  • Stanite uspravno ispred zida u blagi raskorak i izravnajte leđa.
  • Podignite se na prste koliko god možete te se spustite u početni položaj.
  • Vježbu ponavljajte svaki drugi dan u tri serije po 15 do 20 ponavljanja.

2. Vježba:

  • Stanite na visoki prag, stolicu ili nisku klupicu, ali tako da ste oslonjeni samo na prednji dio stopala (gazište), a pete su slobodne.
  • Podignite se maksimalno na prste te potom spustite pete do najniže tačke.
  • Vježbu ponavljajte svaki drugi dan u tri serije po 15 do 20 ponavljanja.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!