Podočnjaci, bore, spušteni kapci... Trikovi za pravilnu negu predela oko očiju!

Podočnjaci, bore, spušteni kapci... Trikovi za pravilnu negu predela oko očiju!

Predeo oko očiju predstavlja deo tela koji najpre može  odati vaše godine, baš zbog velikog preduslova stvaranja bora. Kako biste izblegle starenje i stvaranje sitnih borica u predelu oko očiju neophodno je da ovom delu lica pružite negu kakva mu je zaista potrebna.

Međutim, problem ovog dela lica nisu samo bore, već i podočnjaci, kao i kapci koji takođe mogu zadati dosta muka svim damama. Stoga, nastavite da čitate jer vas u nastavku čekaju odlični saveti za negu ovog područja, trikovi za uklanjanje tamnih podočnjaka ali i rešenje za podizanje kapaka.

Nega predela oko očiju

Usled starenja najčešće, prvo mesto na kom se stvaraju bore jeste predeo oko očiju. Međutim, nisu godine samo uzrok nastanka ovih bora već to može izazvati  i smeh. Primetili ste sigurno da neke osobe prilikom smejanja gotovo zatvore oči, što čestim ponavljanjem dovodi do stvaranja nabora. To naravno ne znači da treba da prestanete da se smejete, baš naprotiv, već je potrebno da predelu oko očiju date sve što mu je neophodno, a to podrazumeva pravilnu negu. Prvi korak u okviru pravilne nege ovog područja podrazumeva svakodnevnu upotrebnu hranljive kreme za okoloočno područje. Usled nedostatka vlage odnosno hranljivih sastojaka i vode koža počinje da se suši, a kako je predeo oko očiju zahvaćen najtanjom kožom na celom telu, taj deo je podložan najbržem nastajanju bora. Po pravilu nije dobro da kremu koju inače stavljate na lice nanosite i na predeo oko očiju jer je ona dosta jača i koncentrovanija od onih za oči što samim tim može dovesti do peckanja i iritacija. Neophodno je da sebi obezbedite hranljivu kremu namenjenu isključivo za ovaj predeo i počnete da je koristite što pre, jer kako se kaže "Bolje sprečiti nego lečiti". 

Drugo pravilo kada je okoloočna nega u pitanju jeste da budete nežne kada ga tretirate. Laganim pokretima skidajte šminku i nanosite kremu jer u suprotnom takođe možete prouzrokovati nastanak bora. Budite pametne i na vreme krenite sa negom ovog dela lica, kako se ne biste mučili sa drugim i težim načinima kada se bore već pojave. 

Uklanjanje tamnih podočnjaka

Uzrok za nastanak podočnjaka može biti različit, ali su u najvećem broju slučajeva oni nastali usled ne spavanja i umora. Međutim, kod određenog broja ljudi oni pokazuju na loše zdravstveno stanje ili su nasleđeni genetski. Tamni i veliki podočnjaci, koji su konstantno prisutni mogu da otežaju život i ženama i muškarcima, jedino olakšanje koje mi imamo u odnosu na muškarce jeste njihovo prekrivanje uz pomoć šminke, međutim to nije dugoročno rešenje. Najčešći načini uklanjanja tamnih krugova oko očiju podrazumevaju sledeće trikove i maske:

1. Trik uz pomoć kod trenutno možete ublažiti podočnjake jeste uz pomoć hladnoće ili toplote. Stavite kašiku na nekoliko minuta u zamrzivač i potom je izvadite, sačekajte 1 minut i prislonite na predeo ispod oka. Ovaj trik najviše će pomoći u uklanjanju podočnjaka nastalih usled neprospavane noći. Drugi način jeste da skuvate čaj i tople kesice čaja stavite nekoliko minuta na oči (ili natopite tufere čajem i držite na očima dok se ne ohlade). Na ovaj način smanjićete otoke i kesice ispod očiju.

2. Masku za uklanjanje tamnih krugova oko očiju pripremićete tako što ćete pomešati 4 kašike mleka i 2 kašike sode bikarbone. Smesu mešajte dok ne postane glatka pasta, i tada je nanesite na predeo ispod očiju. Ostavite je da deluje 20 minuta i potom isperite hladnom vodom. Kao finalni korak nanesite kremu za predeo oko očiju i ovaj postupak ponavljajte što češće kako bi se podočnjaci povukli u potpunosti.

Zatezanje kapaka prirodnim putem

Tokom starenja potpuno je prirodno da će se kapci blago spuštati, a u zavisnosti od vaše genetike i načina na koji ste ih negovali tokom života zavisiće i koliko. Kao što znate, postoji veliki broj hirurških tretmana koji mogu podići kapke, ali isto tako postoje i prirodni načini, koje ukoliko na vreme počnete redovno upražnjavati, nećete imati problema sa spuštanjem kapaka.

Krastavac je veoma bogat kofeinskom kiselinom i velikim brojem vitamina koji pomažu pri zatezanju kože, zbog toga je poželjno da nekoliko puta u toku nedelje stavite hladne kolutove krastavca na kapke i ostavite ih da deluju 20 minuta. Posle nekoliko ovakvih tretmana vaša koža na kapcima izgledaće lepše i počeće da se zateže. 

Ukoliko nista znali, postoje i vežbe za kapke. One podrazumevaju dizanje i spuštanje obrva i kapaka nekoliko minuta dnevno. Ovim načinom "vežbanja" dolazi do zatezanja mišića oko očiju što sprečava spuštanje kapaka.

Kockice leda mogu poslužiti i u lepoti. Jednom nedeljno svoje kapke i predeo oko očiju istrljajte blago ledom. Nemojte odmah brisati vodu sa lica već ostavite kapke nekoliko minuta vlažnim.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!